Efter midsommarhelgen så vågar jag påstå:

” Jag har sett dom alla!”  Ja, båtfolkskategorierna, ni vet…de sägs tillhöra vår största folksport,… men kan nog lätt delas in i några handfulla kategorier. (tror jag? sa jag självsäkert) Jo, som den Farbror och  Moster som lirar i : klass 1…….PUTT-PUTT-PUTT-gruppen. Sjölivets svar på landbackens rullatorförare. PUTTARNA  puttrar stillsamt fram längs välbekanta leder, till välbekanta platser för att göra välbekanta saker. Trotjänaren till motorbåt styrs mot trygga hamnar där djupet och förtöjningsmöjligheterna är utprovade sedan många år, de kanske rentav har gått i arv. Skulle någon annan båt ha råkat lägga sig där cirklar Putte- Putter´n i närheten en lång, lång

harmfull stund, likt en återvändande flyttfågel som finner sin vanliga holk upptagen. Med ett trumpet haaarrrump från den accelererande motorn puttrar Putter´n sedan vidare mot något annat av sina stamställen.

Eller som  klass 2…. SKRYTMÅSEN! Detta är mannen – absolut alltid en man….nå ja till 98% då – som fnyser åt Jantelagen och istället tycker att om man har resurser så ska man visa upp dem. If you’ve got it, flaunt it, som amerikanen bräker. Skrytmåsen sitter högt uppflugen på toppen av sin motorbåt, top of the boat, you know, och är då samtidigt top of the boast, själva tuppen på toppen av skrythögen. Han kallar för övrigt inte sin båt för båt utan (oftast fullständigt felaktigt) fartyg. Fast helst flaggar han med varumärket och längden: min 37 fots Big Wave, min Sea Brawler 36, min Sound Blaster 40 … En sån besökte oss natten till midommardagen…vårt trånga sund vid Sund….och han skulle bara in, yes!

Han drog på, tog sats, pressade, backade och drog på ännu mera och tog till slut fram  SKOHORNET….för in skulle han…kosta vad det kosta ville….. i denna ljuva stilla sommarnatten när Loungen sjöng ” Sov på min arm” så ljuvt i mitt öra!  In kom han….jaaa…men sen POFF….hehehe…då stängde vi av våra mobiler!!!!!

En allt mer vanlig grupp är—– den  tredje….KNATTEGÄNGET!  Dom kör leksaker kallade vattenskoters med hög nöjes- och störningspotential – alltså det egna nöjet och andras störning. Att dom bör visa samma hänsyn som andra på sjön, NEJ, men det har många i knattergänget aldrig hört. Motorns ilsket högfrekventa ljud slår sig förmodligen på hörseln.Vattenskotrarna är sjölivets motsvarighet till sommarkvällens mygg på verandan – små, irriterande och onödiga – men betydligt svårare att smälla mellan handflatorna.

Den fjärde kan vara denna…FIKONSPRÅKSSEGLAREN finns ju också!  Han skulle hellre dränka sig  än säga ”snöret på golvet”. Tampen på durken, heter det. Och den har inte ”fastnat” utan är i beknip. Fikonspråkaren vill gärna skilja sig från mängden, från landkrabborna närmare bestämt, och då är språket som bekant en effektiv revir- och klassmarkör. Fikonspråkaren kastar inte sitt ankare ”snett bakåt åt höger över staketet” utan låringsvis om styrbord över mantåget……Kan fikonspråkarna segla? Mjaaa, somliga kan det, men inte alla. Det finns inget direkt samband mellan snack och verkstad på sjön!!!!!!!

DRUTTGLUTTAREN….grupp 5…. Sitter på land eller i sittbrunn och gluttar på folk som lägger till och ifrån.Oftast ätandes nåt gott som nån annan fångat i havet och sköljer ner det med  havsvattenskyld dryck! Väntar främst på att någon ska drutta i eller omkull, men druttglutten slickar också i sig frostiga repliker mellan den som styr och den som står med tampen i hand i fören medan båten närmar sig bryggan eller stranden. Finns det en man och en kvinna ombord är rollfördelningen nästan undantagslöst denna: han bak, hon fram. Det skänker en särskild nerv åt den dialog druttglutten får höra: Hon: ”Det går nog bra …eller, förresten” Han: ”Hur fan ska jag höra när du pratar bortvänd?” Hon: ”Ryt inte åt mig” Han: ”Hoppa då, människa, hoppa då för fan!!!”.———DÅ,  då vattnas det i munnen på DRUTTGLUTTEN, då njuter han.

Grupp 6 då???? ….. SLÖSEGLAREN.Har ofta passerat livets middagshöjd och tycker att det där med att kryssa är ett överskattat nöje. En jädra massa halande och vinschande av skot som fastnar och krånglar.Antingen drar slöseglaren dit medvinden bär i slör och läns eller så får det bli motor när vinden är emot. Slöseglaren ignorerar andra (kryssande) seglares nedlåtande blickar och styr lugnt sin båt med beslagna segel rakt in i vindögat mot kvällsvikens hägrande gin och tonic. Ah, ja…han kan knappt vänta!  (förlåt bildvalet, älskling)Särskilt elakartade slöseglare låter av bekvämlighet ett segel eller två fladdra i motvinden (”jag ska ju snart segla lite igen”). Synen förfärar alla mera renläriga seglare särskilt om slöseglaren också har lämnat en fender hängande ute. Hu!!!!Dessa har förökat sig i våra farvatten med en skrämmande hastighet!

SMYGSEGLAREN…. grupp 7.   Han är oftast en medelålders karriärist, lätt uttråkad när mobilen saknar täckning, som nu. Ojj då….då är han verkligen störd...inte kunna bli nådd på semestern?….han är i riskzonen för magsår eller i allafall stressmage….stackarn! Är egentligen ute på en semestertur, men kan inte låta bli att tävla med andra på fjärden….. utan att de vet om det. Smygseglaren avgör själv om det är tävling på gång och i så fall mot vem. När gasten frågar ”tävlar vi mot den där?” blir svaret ”det bestämmer jag om en stund”. Smygseglaren vinner alla sina race. Självklart!!!

Och snart så drabbas vi av denna grupp….som ett oskrivet blad kommer dom om hösten…RIB-ARBERLIGAN!…..grupp 7 Då vet man att företagen har lagt på ett extra kol efter semestern….det är nystart, det ska motiveras, det ska jobbas tillsammans! WOW! Det är något svart och skalligt över dessa förvuxna gummibåtar som i hög hastighet och fyllda med företagsfolk på ”kick-off event experience” vräker fram i för hög fart.En relativt ny plåga i svenska vatten. En art som brett ut sig explosivt de senaste decennierna, Ribarberligan far fram i RIB-båtar. RIB är en förkortning för Rigid Inflatable Boats (styva uppblåsbara båtar). Att se och höra de stora exemplaren av RIB dra fram i den tidigare rofyllda skärgården känns som att bita i en rå rabarber. Det är surt utav bara fasen. Ansiktet drar ihop sig i en ofrivillig grimas.   Me not like…då är det dags flytta hem!!

Annonser