Svensk mästerkock skriker till……

jaaa…..och det i dom sista dagarna inför midsommar….han ryar om vår matjessill!—-DEN ÄR ETT FUSKVERK!!!!— Och han har så rätt, så rätt! Se upp med vad du köper! Allt är INTE alltid vad du tror att det är! Och då smakar det därefter. Det här har min pappa hävdat i åratal och krävt att få handla denna delikatess till midsommar själv. I år har han och korvbröderna (ett gäng matlagningsintresserade  kompisar) dragit saken ett steg längre…dom har lagt in sin egen matjes—på tunna!! Vad är….eller ska då MATJESSILL vara? Matjessill kommer ursprungligen från Nederländerna och namnet från maträtten maatjesharing som betyder jungfrusill. För det är viktigt, den finaste sillen ska vara just fångad  under tidig höst–i slutet av augusti och början av oktober—precis innan lekperioden ska börja. Då är det som fetast och godast och dom bör innehålla 15 –  18%  fett! Matjes läggs i saltlake och tillförs socker och kryddor som kanel, kryddpeppar och nejlika…..ibland kan även sandelträ inngå. Viktigt vid inläggningen är att sillens pankreas—bukspottskörtel är med, den lär påverka processen. Så ni ser, god sill är en hel liten vetenskap! God sill ska köpas över disk och komma från tunna! Har du möjlighet så testa skillnaden! Nå, vi är då vana med att den serveras med dillkokt färsk potatis, gräddfil, ägghalva där gulan fortfarande är en aning rinnig och nån sorts finhackad lök….vi har alltid alternativen gräslök/rödlök…sen snaps och öl. Min pappa envisas med att dricka Genever till, tydligen så ska det vara det ursprungliga. Men…..vi testar även nyheter….som dom här enkla och lättgjorda varianterna….men då inte i midsommarsammanhang. Då är det bara sillfilér som gäller…..i massor!

Recept 1

VÄSTERBOTTENTÅRTA MED MATJESSILL
500 g kokt potatis
3 dl västerbottenost/annan stark ost
2 ägg
1/2 tsk salt
vitpeppar

Riv potatisen och rör ihop den med ost, ägg  och kryddor. Tryck ut röran som ett pajskal i en välsmord springform, typ 26  cm, eller på ett bakplåtspapper i önskad form. Grädda i 175 grader i  25 minuter och låt sedan kallna.

FYLLNING:
2 burkar matjessill a`125 g
3 kokta ägg
1 liten rödlök
1 dm purjolök
1/2 dl hackad dill
1 dl creme fraiche 34%
lite salt och nymalen vitpeppar
dillvippor till garnering.

Hacka alla ingredienser fint, blanda med creme fraiche…smaka av med salt och peppar. Lägg på röran och toppa med dillvipporna!

Recept 2

MATJESPATÉ

Ingredienser, 10 pers 
3 st Gelatinblad (4 för fastare konsistens)
2 burkar (250 g) Matjessill, finhackad
3 dl Crème fraiche
1.8 dl Sillspad
4 msk Gräslök, finhackad
4 msk Dill, finhackad
4 st Ägg, hårdkokta
20 st Räkor, finhackade
8 krm Salt
2 msk Socker
1/2 krm Cayennepeppar
100-150 g Röd stenbitsrom
Gräslök för garnering

Gör så här: Blötlägg gelantinet i kallt vatten i 10 min. Blanda allt till och med Cayennepepparn ordentligt  och hacka äggvitorna fint och ta med…ca 5 min så salt och socker verkligen löser sig! Lägg ut i en form,( lägg kvarvarande gulor i halvor som tja..dekoration, typ i smeten)…vi tar en matlåda med lämplig storlek…tänk på att det ska se ut som en bakelse så du behöver lite höjd! Ställ in i kylskåpet i 3 -5 timmar, GÄRNA över natten. Ta ut före servering, doppa formen i  varmt vatten och stjälp upp den—-dekorera med stenbitsrommen och nyklippt gräslök!

Annonser