Hur kan bara tiden gå så fort?

Nyss tänkte jag….advent med start i november….oj så gott med tid man får till julförberedelser. Och nu har vi redan passerat 2:a  advent?? I helgen så julstökade vi på landet, dvs…vi gjorde julklappar med barnen. Det är alltid lika kul, bullrigt och stökigt. ”Egna julklappar är bäst till vuxna” …sa dom båda större barnen…… ”fast hemgjorda e trista att få ” ….sa Emma snabbt. Pytte Barolin utrustades med pepparkakor….och kristyrtuber….. med frisk aptit åt han mer än han tillverkade, men trivdes. Emma och Oskar dekorerade julljus innan ingredienserna till mer matiga produkter kom fram.  Hemgjord senap, så klart, det förväntas av släkten, en med kraftig vuxensmak av pappas finaste whiskey och en snällare, smaksatt med honung och rivet apelsinskal….men i år  också CITRONSALT, 2 varianter, en med och en utan chiliflingor. Jag rev mina knogar blodiga när jag raspade citron åt dom så den sista varianten döptes till Loans blodiga citronsalt :)! Testa gärna att göra Citronsalt, det är så förödande gott, bara saltflingor och raspad citron (+ chilieflingor för en hottare) som får torka några timmar i rumstemperatur på en bakplåt! Blandas och förpackas i en vacker glasburk. Ny variant för i år var egengjord TACOKRYDDA…varför gå och köpa den när du gör din egen så mycket bättre! Här följer receptet  (en mindre testsats) som vi använde:

0,5 msk cayennepeppar, 1 tsk chiliflingor, 2 tsk paprikapulver, 4 tsk spiskummin, 1 msk oregano, 1 tsk salt, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk råsocker, 1 tsk malen koriander.

Barnvarianten: uteslut chiliflingor och cayennepeppar, alt minska mängden.

Sista nyheten för året var en riktig höjdare——GLÖGGKOKAD APRIKOSMARMELAD!!!!!

Receptet som följer: 250 g  osvavlade torkade aprikoser, 5 dl vit glögg, 2 kanelstänger, 3 rejäla skivor   färsk ingefära!—– Tärna aprikoserna fint och låt allt koka ihop i c:a ½ timma på svag värme och till marmeladliknande konsistens. Fiska bort kanelstängerna, låt svalna och fyll på burk. Underbart gott till en vällagrad ost—varför inte denna….härlig och lagrad i 36 månader—-och sedan pepparkakor till….mums!

Annonser