Bara till Em….eller den som älskar natur som hon..

Em, den kreativa i Myggtorpet, ni vet….med henne hade jag som vanligt ett långt trevligt samtal härom dagen. Ett om foto….kroki…vår…växter….så nu Em….ut och leta denna växt, nja…det är bladen du ska ha….inte blomman…..men när den väl kommer så kan du göra saft av dom Ler! Jag är inte säker på vad växten heter utanför Oslo…..här heter den Älggräs—Filipendula ulmaria…alggras-6-896x600men har hetat en massa annat….som Algräs, Ölgräs, Skogens sötma…..ja den har även hetat Regina Pratensis….Ängens drottning!!!alggrass2 Och är nu älgen skogens konung så kanske Älggräset fick sitt namn på det sättet…….. ett etymologiskt parti?

Nå….kolla i en flora Em…..och ut och plocka bladen! När du sedan kommer hem så låt dom ligga lite….tills dom blir sladdriga….sen karmar du till dom så bladen krossas lätt….och sen lägger du ut dom på en handduk till tork i ett par timmar.MYNTAB~1 Därefter lägger du dom i en plastpåse och ser till att få ut all luft ur den……värmer din gosiga handduk….i ugn eller mikron…och rullar in påsen i den. Lägg det sedan på ett varmt ställe i 2 –3 dagar. Nu ska du hetta upp en wook eller stekpanna så den blir gott varm….och sedan finfördelar du ut bladen i pannan medan du hela tiden luftar det….du får gå på känn lite Ler Du ser när det är bra torrt! DETTA kan du göra med dom andra bladen med…..svarta vinbären, björken, mjölkörten och flera.

Du får ett gott, nyttigt té med mörk smak som liknar svart té men med en viss mynta-ton Ler!91710-tekopp

sign Loan

Annonser

One response

  1. Nei ikke anonym, fra Em: Tusen takk, Loo, for den spennende oppskriften! Vi har mye av den planten her. Likevel vet jeg ikke hva den heter. Den har liksom ikke betydd noe.Den har ingen selvskreven plass i blomsterbuketten hvis den ikke får være med som litt dekoretivt fyll. Men nå blir den jo viktig å finne.

Kommentarer inaktiverade.