"Varför ta risker när man kan ta reller?"…

skojade pappa när vi igår fm kom från skogen, Emma, Oskar och jag med korgen rätt full av just riskor” dom är tidiga i år”, konstaterade han belåtet …och med ett allvarligare avbrott så blev dagen en svamp-bad-rens-dag. Det bara kryllar av svamp och ståtligast var synen på vår badö...där i gläntan väntade 11 stolta fjällskivlingar! Karl Johan, smörsopp, grynsopp i mängder efter stigen mot grillplatsen och kantareller i stora kolonier i gräset vid björkdungen. Så gillar du svamp då tycker jag du ska ta en korg eller papperskasse och ge dig ut. Och gör som vi, grovrensa sopparna på plats, bär inte med dig angripna delar och slipp kladdet på smörsopparna och slemskivlingarna i korgen.
Är du osäker på svamp och bara tar kantareller…..glöm då visan: ” Har du sett herr Kantarell bort i Enebacken” …..kantareller växer sällan i symbios med en…. men däremot gillar dom björk, gran, tall och bok. Och plocka inte dom allra minsta….gå tillbaka senare och ta dom. Kantarellers tillväxt är inte snabb…en enkel tumregel är: vecka 1=knappt synlig, vecka 2=som 50-öre, vecka 3= som 1 krona, vecka 4= som silverfemma. Lägg in platsen på gps, om du har nån, sen är det bara att plocka dom senare!! Förresten….är du totalt utan lokalsinne….lägg alltid in platsen där du parkerade…så hittar du hem igen!!
Sen återstår det sociala med att rensa….vi delade upp oss i tre grupper….en som rensade, en som tillagade (torkade, förvälde, saltade in, osv) och en som ansvarade för servicen….dvs….mat, dryck och muntra tillrop….sen skiftade vi grupper efter nån timma! Och vilken underbar augustikväll det blev, varm, stjärnklar, stilla….dagen idag ser ut att bli lika fin…..blir nog en baddag!
Annonser