En sur dag


fast med massa värme och goda skratt, i köket på landet. Syrran och jag hade en trevlig förmiddag, utan barn, på stan…..vi tänkte shoppa loss ordentligt!!! Och vad kom vi hem med till landet?? Citroner, en hel mängd som vi dekorativt la upp i en urna på köksön. Mamma var ute i bortre landet och högg ner rabarbern, den växer som ogräs och ville snart gå i blom så nu var det dags att göra rabarberchutney i större skala, vi gör 2 olika sorter, en söt variant och en mer kryddstark syrligare till grillmat. Senare ikväll ska det bli ugnsbakad brie med smak av de båda sorterna. Vi satt alla och *skalade* rabarber och barnen , ja inte Pytte då, var utrustade med kniv och fick i vanlig ordning hjälpa till. ”Ska vi göra Citrondricka mamma?” undrade Emma. ” Ja och nej, vi ska göra Limoncello av skalen och saften av 2, sen kanske resten kan bli citronsorbé?” svarade min syster och jag såg att både pappa och mamma lyste upp. Limoncello gott, friskt, användbart både som den är och i olika drinkar men också som smaksättare i glass och bakverk. Så barnen sattes snabbt till att skrubba citroner noga, noga, noga med diskmedel och massor av sköljvatten för att få bort vax och besprutningsmedel..och sedan utrustades dom med potatisskalare för att skala av så tunt dom bara kunde, ja, jag skalade jag med….. så enkelt och kul att samlas kring gemensamt arbete i ett kök! Limoncello kan göras på olika vis men vi väljer, efter att testat många recept, att göra en som tar lite tid. Recept: Citroner 10 -12 st

…se till att dom är fina i skalet och tvätta dom noga..hittar du ekologiska så köp dom! Skala dom tunt och använd gärna förutom potatisskalare ett ciseleringsjärn ifall du har.

En stor glasburk med lock.Saften från 2 citroner eller lime.(har vi tar vi faktiskt lime för en pikantare brytning) 1 flaska vodka eller annat kryddfritt brännvin (70 cl). 6dl vatten. 5dl strösocker.

Häll i allt skalet i glasburken. Tillsätt saften. Häll på vodkan så det precis täcker…spara resten till senare. Låt nu stå svalt i kylskåpet i 1-3 veckor, skaka försiktigt om den nån gång. Sila skalet från spriten. Koka en sockerlag på vatten och socker, låt den svalna. Tillsätt den sprit som blev över…(om det blev någon) Tillsätt den kala sockerlagen. Slå på flaskor och låt eftermogna i 10 dagar. Lägg i frysen! Smaka när den är isandes kall!
Annonser