Stavkirken och sent lördagsbröllop….


Sent i natt, kl 23.00 så gifter sig 2 välkända Second Norway-profiler i Stavkirken i Norge….en underbart vackert byggd kyrka men med få (18) sittplatser. Så kom i tid ifall du inte vill stå!
Igår kväll var det mer eller mindre panikartat i kretsen runt brudparet…man saknade präst. Jag tror och hoppas att det löste sig………….. och att man tog till sig Mialinn Tellings kommentar. Rakt på sak sa hon till en av de tilltänkta prästkandidaternaatt genomförandet skulle vara precis så vackert och stämningsfullt så att inte ett öga är torrt efter vigseln. Heder åt dig Mialinn!! Verkligen!
Har man en kyrka i SL så ska man självklart respektera detta kyrkorum. Detta varesig vilken tro man har eller om man är ateist eller agnostiker. Därför så ska det inte göras en SHOW av en vigsel, vill man det, då väljer man av respekt en annan lokal och där finns det ju oanade möjligheter i SL.
Vad jag förstår så ville inte bruden ha det så *stelt* i kyrkan utan mer *avslappat och normalt*?
Man ska inte vara *avslappnad* i kyrkan om med det begreppet menas pratande och tjoande, man bevittnar en stor högtid där……… och det kräver att man uppför sig på ett mer formellt sätt än på en fest.Kyrkorummet är ingen backdrop till ett vackert sagobröllop. Gifter man sig i kyrkan så måste man ju inse VAR man befinner sig, och agera därefter. Och dessutom, som jag ser det, är man inte troende eller kan ställa upp på given ritual……då så ska man gifta sig borgerligt. Är det bara för att upprätthålla den ack så viktiga fasaden gentemot , vänner och bekanta, för att ”det är fint med kyrkobröllop”…..även i SL?Romantiskt sagobröllop kan man få ändå om man vill, om det nu är det som är det primära.
Nu hoppas jag att brudparet får precis det bröllopet som rör dom och oss till tårar och som blir ett minne för livet!

Annonser

2 responses

Kommentarer inaktiverade.