Njaaa…oss emellan….riktigt navlade är dom väl inte…


norrmännen? För precis som vi rösträknat klart så kommer nästa tävling! En våryr, galen, men i tiden aktuell tävling! Om RUSS! Ja…som svensk ser man ju detta framför sig…ok? Men på andra sidan kölen ser man RUSS, RUSS, RUSS, RUSS, RUSS……och det i ännu flera färger! Ordet har sina rötter från 1700-talet….då fanns ännu inga universitet i Norge utan de fåtal som skulle studera vidare hänvisades till Universitetet i Köbenhavn. För att få tillgång till studierna så var studenten tvungen att genomgå en examen, artium. När man gjort examen och väntade på resultatet… så fick man ett horn att fästa i pannan och dom äldre studenterna häcklades , ungefär som vår tids *nollning*. Sedan, när resultaten var klara följde en ceremoni, kallad examen depositionis. Klarade man det examensprovet då togs hornet bort som ett tecken på visdom och att vilddjuret i dem var borta! Och efter det så fick man kalla sig student. Så ordet RUSS ska vara en förkortning av den handlingen….Cornua depositurus som helt enkelt betyder *att lägga av sig hornen*. Först 1905 så kom russeluen, den röda och 1916 kom den blå….och självklart fick den bara bäras av pojkar!! Länge så var russelue, russestock, en enkel bambupinne med färgad rosett på, de enda tillbehören…..nu finns det en massa tillbehör och kringsaker runt russen….som dräkt…gärna overall eller snickarbyxor, egna bussar,bilar, russetåg, tidningar, event, revyer, russesang mm mm mm Och detta spetakel utspelar sig från slutet av april fram till tiden kring 17 maj och examen!
Men nu till tävlingen….i mössan hänger en svart snodd…*luedusken* ……i denna knyts olika knutar och saker in…ju fler dess bättre och högre status! Så…..allt sker enligt knutregler….det här har sina annor sedan 1940-talet, ofta kritiserade av föräldrar och media då det kan innebära olovligheter och farligheter. Men nu har Second Norway fått sina egna knutregler!! Så frågan är….vem får flest knutar i sin mössa?

Vem i gruppen Second Norway blir RUSS 2010???
Go for it Norge GO, GO GO!!

!!!!!PS!!!!!…..vill du också vara russ i Norge? Mössa hittar du på xstreet…sökord..russelue…finns i rött och blått. Byxor hittar du på Klubben i Norge …finns röda idag och kommer svarta och blå i morgon!! Plaggen kostar 50 L!

Annonser

2 responses

Kommentarer inaktiverade.