Trevlig lördag med varierat innehåll!


Rätt tidigt denna lördag förflyttade jag mig ut till landet för att bistå med två raska händer……pappa och svåger var nämligen ute och fiskade (håvade upp) nors…..den hade gått till!! Vid vårens islossning vandrar den i väldiga stim till sjöarnas grunda vatten för lek. Från kusthaven flyttar de där levande norsarna av samma orsak till älvmynningarna. Östersjöns norsar från Södermanland och norrut vandrar upp i floderna för att leka……Den lilla kletiga, gurkdoftande fisken är av många nästan glömd……men som ni vet….går nåt ätbart till…ja, då så är min pappa där….och är det sen så enkelt som att bara håva upp….hahahaha!!!…då har han ingen begränsningsknapp att trycka på! Så det kom hem nors….spannvis!!! Tack och lov förbarmade sig fler sommargrannar över denna lilla delikatess…..som förresten en gång var nationalrätt i Sverige! Vad görs med norsen då (eller slomen, blånälen, nösen, vimman…. för i vissa delar av landet kallas den så)? Jo!!!! Den äts i första hand stekt eller rökt men också fiterad, gratinerad eller marinerad och hos oss knaperstekt, friterad eller i form av en soppa som kallas Mortesuppa, en riktigt god fisksoppa!!! Fast godast är nog…när de panneras i rågmjöl, och sen steks, tätt packade, i en stekpanna i rikligt med smör. När fisken är som en knaprig kaka lägger man en hel rund brödkaka över, välter upp det ­hela och äter…..Men det härligaste med receptet tycker jag är sättet att äta det på….så enkelt primitivt och förföriskt gott! Det där ursprungliga sättet att ha – bröd som tallrik… som man gjorde förr…på Selma Lagerlöf’s tid….och från köket på Mårbacka skriver hon målande om norsen…eller slom som dom i värmland kallar den, där slomen även ingår i landskapets vapen. Även Carl Michael Bellman besjunger denna fisk!!!!!Just friterad, gillades av syskonbarnet Oskar….för det var så grymt…sa han….när han fick sticka små grillspett genom ögonen på dom och trä upp dom….ja, se ungar!

Senare denna dag….ja då föddes TRASAN!! Jaaa…han är bara så söt så man kan få spader!! Moster och Farbror har adopterat honom från VKC och dom andra hundarna tog emot honom så
vänligt!! Jr lärde honom simma… ”ett måste när man bor vid vattnet, lilla vän” och Gubben visade och sa att ”vattenskålen är att dricka ur….inte kissa i” och sneglade på Jr. Nora berättade läspandes att ”ylar man mycket och högt så får man extraklapp om man är små som vi…rodnade, drog efter andan och tittade skamset i marken.Och Labbe, det stora matvraket…visade genast sin färdighet…..”kom lilla skiten…eller Trasan…så ska du se hur man tjuvmjölkar en ko!!” Alla bidrog dom med sitt vid det första familjerådet för Trasan i gröngräset! Sen visade vi honom runt i Norge och han hälsade glatt på allt och alla. ”Greeting SN” , sa han gång på gång :D….och sen blev han kär i Rävulven Slayer, hart nog omöjligt att få honom med hem igen!
Kvällen avslutade vi med att gå på CABARET!….jaaa….skitt så bra det var….ännu bättre än förra gången! JUBEL!! Vilka soloartister och vilken tjejgrupp—sång-dansare!! Kanon!! Grattis till er alla…räcker fram autografblocket!! Och vilken härlig avslutande musik för oss att dansa till.

Annonser

4 responses

Kommentarer inaktiverade.