På jakt efter grodblod och annat smaskens..

”Hela naturen är ett skafferi” undervisade min pappa om vid söndagsfrukosten, för Emma och Oskar ville ha Harsyreglass och vi skulle ut och spana hur långt Harsyran kommit….Det är gott att smaka på naturen, men ack så farligt. Det är inte alltid det giftiga smakar så illa att man spottar ut det.” fortsatte han …Man törs smaka på tall, gran, björk, sälg, harsyra och ängsyra m.m. Förr i tiden tog man under nödtider tallens barkskikt bl. a, och lät det torka och malde det till mjöl, för att dryga ut vanligt mjöl vid brödbakning. Likaså gjorde man mandelmassa genom att mala rönnens tidiga knoppar tillsammans med bruna bönor och socker. Blommor, svamp och bär har människan njutit och levt av i långa tider. Men hur många av oss plockar nässlor, harsyra, kirskål m.m. numera? Jättekul att ni ska ut och leta, men lyssna ordentligt till vad Loo säger!” ”Förresten, se om ni hittar Älgörtsblad, så kan vi göra Grodblod och av det kolasås till glassen!” Grodblod lät ju onekligen spännande i barnaöron….för inte tala om kolasås!! Så vi klädde oss väl, tog med korgar och en chokladtermos + ett antal kardemummabullar (vågar inte skriva ut antalet för barnens mamma läser bloggen)och gav oss ut!!!. Sen lekte vi att vi var överlevare i skogen som letade mat…skeppsbrutna hade vi flutit iland på ett isflak och strandat just här….. ”Ska vi ta en gammal tall med hem till bröd?” undrade Oskar, snabbt sa jag ”den är för tungt att släpa på”….för jag kom ihåg en sommar när jag var liten och pappa demonstrerade och bakade eländet dom fattiga torparbarnen fick sätta i sig….jag minns hur det växte i munnen och smakade….jaaa…fattigdom, om det nu smakar.Sen dess älskar jag vitt, färskt bröd, gärna ugnsvarmt…och denna kärlek delas av Emma….som snabbt också blev fikasugen ( 20 min efter frukost). Så vi satte oss i en glänta…. vända mot solen…tog fram våra kåsor och begick bullfrossa med härligt varm choklad till. MMMMMmmm…man ska njuta!! Vi letade förgäves denna gång…dvs…dom behöver en vecka till på sig för att komma upp riktigt….så nästa helg så!!
Harsyreglass:

 • 2 l harsyra (både blomma, stjälk och blad kan användas)
 • 3 äggulor
 • 1 dl socker
 • 3 dl vispgrädde
 • Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Häll i 1 l harsyra i taget i en mixer och blanda med lite av de uppvispade äggen. Finfördela med hjälp av mixern. Upprepa med den andra litern harsyra. Blanda harsyremassan med den uppvispade grädden. Häll i form för infrysning.
 • GRODBLOD (Älgört som godis)

  Koka upp vatten och socker. Lägg i de sköljda älgörtsbladen. (De behöver inte vara späda, men fräscha). Låt sakta koka 1 tim. utan lock och sila sedan. Rör ut citronsyra och bensoesyrat natron i lite av ”sirapen” och blanda ner det. Färga ev. med lite hushållsfärg. Det behövs inte många droppar för att få fram ”giftig” grön färg. ”Grodblodet” är mycket sött och behöver spädas med vatten. Man kan göra kolasås genom att koka 1/2 dl grodblod med 1 1/2 dl vispgrädde och 50 g smör. Det blir MUMS!

 • 8 dl vatten
 • 9 dl socker
 • 1 l blad av älgört
 • 1 msk citronsyra
 • 1 krm bensoesyrat
 • natron
 • (grön hushållsfärg)

Nu säger vän av ordning att Harsyra kan vara giftigt……jooo, det stämmer.Men man får akta sig att äta för mycket eftersom de innehåller oxalsyra, vilken reagerar med kalken i födan och förhindrar kroppens uppbyggnad av viktiga ämnen.Precis om spenat! Detta kan man kompensera genom att äta ost, dricka mjölk eller annat som innehåller mycket kalk Tar man bara några blad är de förträffliga att friska upp en sallad med. Allra godast blir harsyran som smaksättning av hemmagjord glass, som också kompenserar kalkintaget.Som här!

Annonser