Flåklypa Grand Prix i Norge!


Flåklypa, den underbara norska animerade filmen om cykelreperatören och bygdeoriginalet Reodor Fälgen och hans vänner som bygger racerbilen ll Tempo Gigante för att ställa upp i loppet Flåklypa Grand Prix! Regi: Ivo Caprino, manus: Ivo Caprino, Kjell Aukrust, Kjell Syversen och Remo Caprino, Musik: Bent Fabricius Bjerre och Sigmund Groven.

Second Norge originalet Njorl Longfall

har gjort detsamma, utan vänners hjälp och hans fina racer kan du både provsitta, beundra och få leka med tutan på om du ger dig av till Norge och kollar inne på museet i centrum. Om det kommer att bli något Norge Grand Prix ordnat av Second Norway…det återstår att se! Att Njorl är en duktig och klurig byggare det kan man se bara genom att studera hans avatar med det ortopediska kugghjulsbenet eller genom att se hans instrument men i ll Tempo Gigante så överträffar han sig själv! http://slurl.com/secondlife/Norge/77127/24

Om rl-filmen finns endel kuriosa att läsa som:

…… att man bl.a sålt över 5,5 miljoner biljetter till filmen (i ett land med knappt 5 miljoner innevånare!!)

…att dockorna i filmen spelar rätt noter i rätt ögonblick.

………att bilen ll Tempo Gigante är byggd i flera olika storlekar, bland annat i full skala och fullt körbar och besiktigad med drygt 500 hk och en vikt på 2,5 ton!

….att filmen visades någon plats i världen varje dag mellan premiären 1975 och 2003 och vid ett tillfälle på mer än 75 biografer samtidigt i Japan.

…att podracer-scenerna i den 25 år senare Star Wars – Det mörka hotet, ska vara baserade på race-senerna i Flåklypa Grand Prix.

….att registreringsnummret *HB4596* , som ropas ut under loppet, syftar till hembränning! HB för hembränt, 45 för volymen på *sprit i butik* och 96 är vad hembrännaren siktar på!

……att Christian von Koeningsegg inspirerades av denna film när han redan som barn bestämde sig för att bli bilbyggare som stor.

……. att tekniske chefen och modellkonstruktören , Bjarne Sandemose var son till dansk-norske författaren Aksel Sandemose….ni vet han med Jantelagen(boken: En flykting korsar sitt spår)! Lagen som börjar med: Du ska inte tro att du är något!

Så fel, så fel….för detta är verkligen något….en bit kultur i både Sl som i RL…..en stor bit!

Annonser