Vad får vi för mat?

…frågar ofta Emma och Oskar med stor nyfikenhet i rösten när morfar står vid spisen…..för morfar har en massa mer eller mindre flugiga matideér, man kan tro han har en skruv lös ibland….men laga mat—-det kan han! Vad får vi för mat?…precis som matprogrammet som nystartat igen….ja det är hausse i matprogram och lokalt i Västmanland så borde min pappa ha ett eget! I alla fall så skojar vi om det…så när Emma föreslår han ska låtsas vara en TV-kock….då ställer han upp, kopplar på chamen och visar sin spexiga sida….och i köket ute på landet spelas det upp en egen kompott av: Hemma hos mig klockan halv 8, Plura, Stjärnkockar, Feed me och…..jaaaa….jag vet inte vad. Pappa häller upp ett glas rött åt sig, ljusare jordgubbsrött i lika vackra glas till barnen, skålar, slänger *slängen* över axeln, iklädd, …(nej inte bar överkropp…skulle aldrig falla honom in…det tillåts inte ens vid matbordet under sommarens varmaste värmebölja)… ett fint kockförkläde och en blå basker…..ler vänligt mot dom små och säger.. ”Vad vill ni ha för mat?” Åhhhhh…detta är vågat!! Kan svaren bli annat än spaghetti och köttfärssås eller pizza??? Jodå…det kan det…det här är barn som gillar det lilla udda….som starka ostar,sill, sardiner och sardeller, gärna dricker upp den sista slanten öl ur ett glas (när ingen ser dom) och som lärt sig att alltid smaka på *ny* mat….om än en aldrig så liten tugga. Och det är barn som får hjälpa till i köket, som kan skala, klyfta, riva, sikta, vispa….mmm..listan är lång….fast bäst är dom på att slicka!

”Vad vill ni ha för mat?” …..en ivrig diskussion påbörjades och en snabbtitt i kyl, frys och konservlådan…sen enades dom———-MAGISTERBAND!!! Magisterband med dillstuvad potatis och en massa rödbetor och Oskar vill ha stekt ägg till sitt. Ett perfekt val….för här kan man få hjälpa kocken,…..men först kräver kocken handtvätt och förkläde på….. Oskar får en stol vid diskon och ett visst antal potatisar att gå loss på, Emma tar fram dill ur frysen och dukar bordet vackert……men hon är inte nöjd…..hon vill ha mer att göra……Emma kräver få göra ett långkok över natten till köttfärssås i helgen……ett kok på minst 10 timmar….dvs kok och kok….ett ugnskok….säger man så? Och eftersom det är nåt vi alla gillar och dessutom sköter sig själv så får Emma sätta igång…med att skära 1 kg tomater i kvartar, 2 stora lökar delas på samma sätt, 2 stora vitlöksklyftor halveras….sen lägger hon allt i en gjutjärnsgryta…..hon smular ner 1½ grönsaksbuljongtärning, häller över en skvätt vin på drygt 1½ dl, drar över rejält med svartpepparkvarnen, dekorerar ytan med 10 färska basilikablad…jo…torkad duger med…och sist så ringlar hon över 2 msk honung….därefter så slickar hon stolt matskeden och säger ”färdigt”och visar stolt fram sitt resultat! Nu ska grytan täckas med lock eller aluminiumfolie och sättas i kall ugn på 70 – 75 grader och sen bara gotta sig under natten och sprida ljuvlig doft till köket lördag morgon. Och då ser den ut såhär:Sen är det bara att stavmixa den och smaka av!! Jag lovar att den är ljuvlig!

Nå, magisterbanden då….morfar gör 2 varianter….en till dom mer vuxna som han skårar på längden—(ja, ja, ja….han skårar magisterbanden) och fyller med hackad smörbrynt lök och sedan ostgratinerar….till dessa serverar han en röra på brynt vitkål och fänkål som han ringlar sirap över, tillsätter vinäger och ättika som får koka in, sen grädde, peppar och salt och en massa dill och allt serveras med skånsk senap! En perfekt smakblandning!

Emma och Oskar vill ha sina knaperstekta, helt utan krusiduller och med en massa små inlagda rödbetor.

Annonser

3 responses

Kommentarer inaktiverade.