Eidsvoll 1814

….är en rätt nyöppnad Sim i området där jag bor http://slurl.com/secondlife/Eidsvoll/118/134/32 ……ja…..vi har till och med ett par av deras kanoner riktade mot oss på Loovika 2. Eidsvoll, en viktig plats där historiens vingslag hörs tydligt, en plats många norska skolbarn besöker på skolresa….platsen för den norska grundlagen år 1814. Platsen där 17:e maj föddes….Norges nationaldag! Nu ska norska barn i utlandet få uppleva Eidsvoll via internet…se här hur man presenterar sitt projekt:

Det är den norska grundlagen som firas den 17:e maj, inte alls unionsupplösningen från Sverige, som många svenskar tycks tro. Nej då! 1814 kallas ibland för *mirakelåret* i norsk historia. Man började året som en del av kungariket Danmark-Norge och slutade som en egen stat i union med Sverige. Däremellan så var man självständiga och skaffade sig en egen grundlag. Och inte nog med det….man gick från krig till fred…till krig igen och slutade med fred. Och under detta år har man inte mindre än 3 olika kungar—-Kung Fredrik VI, Kung Christian Frederik och Kung Carl XIII !

Stanna gärna upp utanför huvudbyggnaden och ta för dig av de fina tidstypiska kläderna som kommer från Neferia Aber på Ivalde….denna Sim är ett till största delar ett nordiskt bygge av kända byggare som bl a Arcadia Ceres och Brumm Bricklin

Byggnaden i Eidsvoll tillhörde och byggdes (1798 – 1802) av järnverksägaren Carsten Anker, en byggnad med över 25 rum och på dryga 1800 m2….uppförd enligt senaste mode i fransk och dansk arkitektur.(Här ett foto av byggnaden i rl) Tyvärr gick senare Carsten Anker i konkurs och alla inventarier såldes på auktion men vissa saker har man lyckats få tillbaka. Här har man nu återskapat en del av historiens viktigaste rum…som t.ex rikssalen på andra våningen och den strama havestuen i nyklassisism och många flera…..och uppriktigt talat….jag avundas inte husan här….hon heter visst Pernille…vilka ytor!! Och ….jo….jag såg det allt….katten fäller som katter gör i mars!

Och utanför vajar den norska flaggan….precis som det ska vara här….men…jag fick berättat för mig om hur det var den 17 maj 1940….kriget hade precis börjat…inga norska flaggor vajade i landet….men en poet, Nordahl Grieg, lyckades komma ut i etern via Tromsö radio och läste en dikt..17 maj 1940…den börjar så här:

Så visst har Eidsvoll en stor plats i norska hjärtan och jag önskar det går bra med deras uppdrag i SL.
Till Eidsvoll finns också en stor byggplats—en sandbox……och vänligt nog har man även utrustat den med en fikastuga där man kan värma sina frusna fingrar, prata av en stund och byta erfarenheter.

Annonser

2 responses

Kommentarer inaktiverade.