En rysligt hemsk morgon

men jag rekommenderar den för alla som gillar skräcklitteratur. Åk och se på plats hur miljön kanske var http://slurl.com/secondlife/Innsmouth/29/221/25
i H P Lovecrafts bok The Shadow over Innsmouth….eller som den heter i på svenska:
Skuggan över Innsmouth.

ISBN10: 9189633245
ISBN13: 9789189633247


Något har hänt i den lilla hamnstaden Innsmouth. Husen står igenbommade, fallfärdiga och maskätna, men det hörs sällsamma ljud bakom de tjocka träplankorna; hasande steg, gutturala läten och omänskliga röster. Stanken av rutten fisk blåser in från havet. Vad var det egentligen som hände på Devil Reef, vad gjorde kapten Obed Marsh där? Det berättas om ohyggliga saker. Folk har försvunnit spårlöst, det ryktas om människooffer och avgudadyrkan. Vem vet vilka gudar som nu vaknat i det mörka havsdjupet?
Skuggan över Innsmouth handlar om en arkitekturintresserad man som bestämmer sig för att besöka staden Innsmouth över dagen. Innsmouth har ett dåligt rykte och människorna är speciella på ett obehagligt sätt. Väl där får vår huvudperson reda på en hel del skumma saker och vill bara lämna de stinkande förfallna byggnaderna så fort som möjligt..
Skuggan över Innsmouth anses av många vara en av Lovecrafts absolut främsta skräckberättelser. Borges, Burroughs och Bloom har betygat honom sin vördnad. Stephen King, Neil Gaiman, Alan Moore, Alien och Buffy the Vampire Slayer är bara några av förgreningarna på hans släktträd. Han har inspirerat författare, filosofer, filmskapare, musiker och dataspelsproducenter, skrämt vettet ur generationer av läsare och skänkt tröst till oräkneliga nördar, outsiders och gothrockare. Howard Phillip Lovecrafts betydelse är helt enkelt svår att överskatta.

HP Lovecraft har dock inte alltid varit välkommen i de finare salongerna. Det var trots allt inte särskilt länge sedan skräck, science fiction och fantasy (och Lovecraft kan räknas in under alla tre) ansågs som lägre stående genrer – inte minst i Sverige. Men idag ger svenska förlag ut både nyskriven och klassisk skräcklitteratur i en allt stridare ström, och under 2009 har rena Lovecraftfebern brutit ut.

Annonser

2 responses

Kommentarer inaktiverade.