Tomtenerver och plåtskodd mage

Visst måste dom väl vara plåtskodda?…jag menar…barnamagarna….som Emma’s var på julafton? Att starta morgonen i en viss Moster Loo‘s säng tycker hon inte är helt fel…förresten jag är nöjd med den levande, sparkande värmedynan jag med! Och en Moster är ingen mamma utan bara Loo, med rätt att skämma bort och lite för morgontrött för att ha den rätta kollen. Julstrumpan!! Jaaaa…dom hängde där med lite julpyssel…halsband att trä upp på läderband för Emma, korsord till mig…….och…..viktigast av allt….SKUMTOMTAR, russinpaket, klyftariner, päron och på golvet…2 flaskor julmust. Halsbandet fixade hon snabbt….likaså resten av innehållet….jaaaa….mitt med….och plötsligt var allt borta!!! Kvar på golvet fanns allt skräp, påsar och kartonger…och i mina tofflor……klyftarinskal och päronskrottar.
Allt detta utspelas medans huset sover och vi tagit och lekt Eldvakten och gjort saga om second life. Eldvakt, eller Tänderska….den som vaknar först tänder upp i köksspis, kakelugn och öppen spis….det ska vara varmt och gott till julefrukosten i vårt kök. I köket ligger 2 rullar av i somras nytvättade jultrasmattor….dom ska läggas ut på golvet…det golv som sent igår fick sin julbehandling….dvs bord, skivor och golv såpskurades…..för så har det alltid varit, så ska det också förbli…..och granen som är färdigpyntad med ljus och röda kulor ska lyftas in från uterummet och tändas. Juldukar ska på i köket, och tyst tassar vi som smånissar och dukar med koppar, bestick och gröttallrikar. Snart vankas det julefrukost med risgrynsgröt, julskinka med tillbehör, julost och hembakat bröd, varm choklad med vispgrädde och kanel, eller kaffe / te…för den som så önskar. Det smakar som bäst med frukost på landet just julaftons morgon, alla i sovkläder med eller utan morgonrock men alla med den obligatoriska tomtemössan, gott, varmt, ombonat i en doft av gran, såpa, skinka och en svag sommartorksdoft från trasmattorna. Emma äter 1/4-dels vörtskiva med russin…..(som hon petar ur och äter först) med ost på + äppelmos och toppad av ett balanserande katriplommon…sköjer ner med 2 koppar choklad med vispgrädde och kanel och förkunnar…. ”nu är jag mätt”. ”Ta lite gröt Emma,” förmanar Emma‘s mamma som inte har en susning om vad som gömmer sig i Emma‘s mage, ”det dröjer till julmiddagen”
”nepp”…….svarar Emma. ”Det är TOMTENERVERNA” förkunnar Emma’s pappa som kan det här…han som är doktor.

Viss sista- minuten-aktivitet blir det alltid efter frukost, det ska ringas hit och dit och önskas GOD JUL, det ska skottas ute och läggas ut mat till djuren, grannar kommer förbi med blommor…..får glögg och pepparkakor från en korg…och försvinner igen…….(hm….pepparkakorna minskar med rekordfart trots bara 3 besök??)…det ska lackas och rimmas på dom sista paketen och sen ska alla som inte är i tomtesäcken läggas fint under granen.
Under tiden så minskar det i skålar och fat….knäckskålen som fylldes på före frukost har bara en ensam knäck kvar och fruktfatet…..visst har det magrat betänkligt? Min pappa som nyss öppnade en julmust tittar förvånat på flaskan och ser om den läcker??

Emma med bror och kusiner får en film att titta på…dom lägger sig ner i en hög med kattungen Nisse för att titta….och snart så sover dom alla 5…ja, alla utom lilla Pytte Barolin som med dreglande leenden tittar förhäxad mot granens kulor och ljus. Vi får höra att Emma‘s farfar fått ut dyngkärran på åkern och det är dags för julens inskjutning….vi öppnar dörren ut mot ett snöigt vinterlandskap där snön dalar ner i tunga flingor….och dovt, av snön dämpad, hör vi dom 12 skotten! JULEN ÄR HÄR!! Min pappa tar fram julsnapsglasen, fyller dom med Vaniljesnapsen….han bjuder HELGFRID och vi skålar varandra en GOD JUL!
Min mamma som äntligen satt sig ner säger frågande: ”är det kanske dags att klä om och göra sig lite julfin?” 3 minuter senare så sover hon!!!

Jag går för att bädda inne hos mig och avlägsna alla spår från morgonens orgie,..nybäddad säng ser så frestande ut så jag provligger bara lite ovanpå……bara en minut eller två…

Jag vaknar med ett ryck av grannars röster….ja…alla vaknar till….lite skamsna….men vad då….det är jul….vi är lediga… ock??? ”Det är tomtenerverna” säger min kloke svåger. Snabbt ordnas kaffe fram och det bullas upp med hembakt bröd och kakor….och Emma tar för sig…efter 2 saffransmunkar med äppelmos i och otaliga kakor så säger hennes mamma : ”Nu räcker det Emma” Emma lyder…väl medveten om att Tomten kommer bara till snälla barn…går ur synhåll för sin mamma och mormor och fortsätter att stoppa i sig av den godispåse hon fick av grannfamiljen! Snart är påsen tom och Emma är törstig….men bara godistörstig….inte vatten eller mjölktörstig…..Emma går fram och kopplar på stora charmen hos sin mormor…..lindar armarna kring hennes hals och säger….”vi barn behöver en Piggelindrink, mormor….Loo gör så goda , snälla…sån äggtoddy du vet?”


Jag gör en äggtoddy på 4 ägg, socker och saften av lika många apelsiner + en citron, serverar i fina glas i tro att här ska smuttas och njutas….??….nå…slukas är mer ordet!!!……men VAR tar det vägen? Finns det inga bottnar i barnkroppar??

Av julmaten låter sig Emma väl smaka….hon älskar torsk kokt på detta viset…men till sin mormors fasa så kräver hon fram smakförstärkare i form av ketchup…min mammas min är obetalbar och jag flinar invärtes…men vad gör man inte för julfrid runt middagsbordet? Att hon sen har plats över för efterrätt förvånar mig inte ett dugg…..det vet ju alla att den går i en alldeles fristående speciell mage? EN STOR EN! Emma tar om 2 gånger av ris a la malta och säkert 5 gånger av den goda varma såsen av klarbär från hennes fasters trädgård…egenplockade dessutom!

Efter maten infinner sig en lätt oro i barnaskaran. Det blir en häftig diskussion om….finns det nån Tomte eller ej….ingen lämnar rummet för att TOMTA…det har dom sen länge insett.

” Ryktet om pappor som köper tidningen och sen TOMTAR är säkert överdrivet säger det äldsta syskonbarnet..”sen måste man ju till stan för att få tidning och alla har ju druckit?”..konstaterar han klarsynt.

Emma och kusinerna håller sig nu nära fönstret och spanar ut. Mormor plockar fram frukt, godis, nötter och dricka….inte ens det lockar. Nisse har hittat en kul lek med julklappspaketssnören. Pytte Barolin tar det lugnt, rapar stolt och ljudligt efter maten och ler tillbaks…nöjd över alla goda skratt den prestationen ger! Jaaa….såååå gulligt då???….du skulle bara veta, Pytte Barolin, hur den prestationen belönas om 15 år!!

Även jag börjar bli otålig….var är han TOMTEN? Mormor räddar som vanligt situationen…hon föreslår att alla barn får varsin julklapp i väntan på tomten…och dom ska öppnas av en i taget så alla hinner med att se och beundra gåvan. JAAAA!….lusten att fönsterspana upphör omedelbart och barnen flockas, fyllda av ny energi och glädje, runt min mamma.

DÅ!!!!! Det bankar på dörren…..som på beställning…eller i grevens minut??! Kaxiga barn blir plötsligt blyga och gömmer sig bakom vuxna när tomten drar in i hallen med snöiga kängor och säck….. ”HO-Ho HO-ho….finns det några snälla barn här?” undrar en för oss obekant röst ( gäst hos barnens faster)…tomten tittar sig omkring och barnens nyfikenhet tar överhanden och dom svarar ivrigt : ” JAAAAAAAAAAAAA!!! EN MASSA SNÄLLA BARN!!”…tomten spanar runt sen säger han: ”finns det nån som heter….hm….hmmm….?”….tomten tar fram en fusklapp och läser: ” Grete?….finns nån snäll Grete här??” barnen svarar besviket ” NEEEEEEJ ……tomten harklar sig, läser igen….”men då ska vi se….EGON?….jaaa…Egon, du har paket här!!….Ingen Egon????????” Nej…ingen Egon! ”Förlåt, förlåt då har jag gått i fel hus….God Jul på er alla!!” säger tomten och traskar ut!

Emma ser gråtfärdig ut, Oskar sväljer hårt, dom andra barna ser ut som fågelholkar. Min bror försöker att skämta genom att säga: ”kanske man skulle ta bilen till stan och köpa kvällstidningen?” Då bultar det på dörren igen….och in kommer Tomten, samma Tomte….och säger:” Ho-ho, Ho-ho…inte fel hus men fel säck och lapp, det är mycket en tomte ska hålla reda på, ser ni!! Säg???….finns det nån Oskar här?” ”JAAAAAAAAA…..JAAAAAAAAA……JAAAAAAAA” säger alla men högst skriker en lycklig Oskar som skuttar fram till Tomten, får sitt paket…och han bockar sååå artigt som hans mamma har lärt honom!! Julen är räddad!! Hurra! Och min svåger smyger sig ut i köket, häller upp en redig Vaniljesnaps, och med den och en julgåva går han sen fram till tomten och tackar, önskar en God Jul och säger: ”Skål på dig och tack, den här är bra för Tomtenerverna!”

Annonser

2 responses

  1. Loooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo Jag leeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer 🙂 Underbart!/Don

Kommentarer inaktiverade.