jultraditioner

är rätt intressanta, vi pratar ofta om våra traditioner i familjen, varifrån dom kommer och även om vilka man troligen själv kommer att föra med sig. Hos oss är det en salig blandning brukar vi skämtsamt säga för morfar var präst och så länge han levde så firade vi efter hans almanacka och det innebar oftast julkrubba i kyrkan julafton och alltid julotta på juldagen….och det innebar också ofta okända ensamma människor som delade vår julmat på julafton. Mormor är norskfödd och tog med sig lite av sitt…mormor ska bara ha torsk istället för lutfisk…och den ska kokas på hennes vis i tumtjocka skivor och i vatten med ½dl salt/l vatten, dessutom ska hon ha skirat smör med persilja, morötter och grön ärtstuvning till och riktigt med mjölig potatis…och lyckligast är hon när hon lyckas få en hel fisk och kan koka och servera rom och lever till. Sedan ett gott rött vin …då är lyckan fullkomlig! Och vi håller med…mormor har bra smak!!Med mormor kom också lite norska julsånger….som denna, som vi sjunger varje julafton eller denna som Oskar och Emma älskar! Mamma förde med sig julstrumporna….dom hängs på sänggaveln och innehåller förströelse för dom första morgontimmarna, lite godis och frukt och russin. Vi har alla vår egen julstrumpa som vi hänger upp och otaliga är dom nätter mot julafton som jag försökt hålla mig vaken för att se om det verkligen är Tomten som fyller den.
Traditioner har vi också gemensamt med grannarna här. Dagen före julafton är en dopp-kväll…dvs bastubad och Mälardopp innan ett gemensamt dopp i grytan med skinkmacka, provsmak av hemlagade korvar och pastejer. Allt på gårdens bröd….bakat av min svågers syster och upplagt på en *såakaka* som sen ska ligga som grund för allt bröd som äts under julen….den är bakad på de 4:a sädesslagen som en rund tallrik och dekorerad och ca 1½-2 cm tjock, ett viktigt bröd förr i världen som delades i två halvor efter jul, den ena halvan la man med brödsäden till midsommar, den andra bröts och åts av gårdens folk och dragare, allt för att ge kraft och tur. Julaftons morgon kör Emma’s farfar ut ett dygnlass på en åker….sen får ingen dynga spridas eller fraktas mer under julen och klockan 12.00 skjuter han in julen med 12 skott…..så då är det jul igen!!
I Second Life börjar julen komma,…ja på Scandinavia är vi färdigt förberedda. Julgranen har flyttats ut på isen, skinkan står i ugnen, julbadet är upptappat, strumporna hänger på spiselkransen. Jag tittar ut mot Sund och ser julsnön falla i stora flingor mot marken, ett och ett annat djur skyndar förbi mot nattvilan….här och där ses spår av djur eller människa i snön….i Julehuset ligger snön tung på taket och ut ur fönstren kommer flämtande ljus från brasan, granen och alla ljusstakarna, röken ur skorstenen stiger mot skyn. Mellan snöflingorna syns den djupblå himmlen och alla stjärnorna som nu ska vaka över stall och strå, över stora och små. Och vi säger från vår lilla plats i universum till alla er läsare: EN GOD JUL!!
Annonser