Visst vore det väl trevligt med en julmarknad

i Norge, kanske en med mest hemslöjd, en i liten skala och försöka få folk att sälja sånt dom gör i stugorna…..för vi vet ju att det är många som skapar???? Det är ju så här….man kläcker idéer och sen väntar man på att nån annan ska ta upp dom och förverkliga dom…..oftast. Men vi som bor här, på simmarna under Second Norway, vi ser ju hur Mialinn , Ey och crew sliter….med miljö, med underhållning, med uthyrning och med 1000 saker. Att dom bara orkar! Det ska gå runt, kanske inte löna sig, men det bör gå runt för dom 2 ägarna och det måste vara ett slit och pussel.
Vi andra då….ja, vi har en massa synpunkter, vi ropar efter underhållning och efter mer och mer och mer. Ska vi då bara bli serverade? Nej, jag tycker inte så och Loungen håller med mig….så vi erbjöd oss att göra en julmarknad, noviser som vi är! Vårt eget motto: Frisk vågat, hälften vunnet!…..men inte bara en julmarknad…..vi tänkte nog lite längre än så…..vi bildade en grupp : ***Boliglaget*** just nu inte öppen för andra än folket som deltar i marknaden + Mialinn och Ey, men senare, efter jul,…. en grupp för alla dom som vill hjälpa till som en…..låter ambitiöst...men stödgrupp till Second Norway…..nej, fel…..en FANGRUPP är bättre, en grupp som kan förbereda och erbjuda och stötta men med överinseende, självklart…av Second Norway’s ägare. Och vi hoppas att alla ni Second Norway-vänner då ansluter er!!!!
Som en bostadsrättsgrupp som gör ett handtag och krattar löv om hösten, fixar rabatter om våren har kvartersfester och marknader, typ!
Vi tror på det här med att hjälpa till, känna sig delaktig, växa med varandra och att fånga upp trender, tankar, önskemål och föra det vidare på ett enkelt sätt.
Så nu blir eldprovet en julmarknad, mitt i Norge. Ja, det är urkul för alla verkar så positiva och folk vi har bett om hjälp har omgående sagt” JAAAA!!”…. ”jomenvisst!!” ….. ”klart jag fixar det ””så KULT!!” …. ”jeg gleder meg!!” ….osv osv.
På sikt så vill vi också försöka få fram en bod eller en monter med typiska norska saker…..alla fina lusekoftor, bunaderna och vi vill gärna få kontakt med någon som gör gákti, samekoltar och som gör sameslöjd! Och norska allmoge möbler….ja!! Hör av er ni som har eller vill göra!
Precis nu kommer jag att tänka på ett norskt ord, ett vi inte har i svenskan och som man har
svårt för att förstå i Svergie……..ordet är….. DUGNAD!!!
Kommer från norröne ordet dugnadr som betyder hjälp…och för några år sedan korades ordet till Norges nationalord i NRK-programmet ”Typiskt norskt” och enligt Cappelens lexicon så är dugnad ”en frivillig sammenkomst av naboer eller venner for å utföre et abeid til en enkelts eller felles beste”, lite likt det gottländska ”ating” som används bl a i ”täckating” då man samlas för att lägga agtak. Jaaa…..man kan likna det vid korvgrillning + våffelätning + social samvaro under nyttigt arbete som gagnar den enskilde eller grupp. Bjuder nån till DUGNAD…ja, då går man, gärna med det redskapet i handen som gäller just det tillfället, får bra traktering, brus eller öl! Precis så ska vår grupp vara!
Fast nu gäller glögg och pepparkaka……kanske nån lussebulle med!
Annonser

2 responses

Kommentarer inaktiverade.